Új nemzedék

Az új nemzedék blog új irányokat és lehetőséget szeretne mutatni, nem csak a magyar közélet, hanem a nemzetközi politika számára is.

Új nemzedék, új politika, új eszmék

2012.11.23. 02:34

Nem akarsz szektát? Mindig hallgasd meg a másikat!

Bizonyára sokan vagyunk, akik egy-egy párt szimpatizánson kudarcosan hajtjuk le fejünket, vagy épp egy jót nevetünk rajta. De vajon te gondolkoztál-e már azon, hogy te is csak egy ilyen vicces párt szimpatizáns vagy? Mikor lehetünk biztosak döntéseinkben és az egyes pártok, miniszterek megítélésében?

A válasz nem is olyan bonyolult, mint ahogy elsőre gondolnánk. Egyszerűen annyit kell tenni, hogy nem szabad bálványozni egyetlen pártot és minisztert sem. Legyen az akár a mindenkori miniszterelnök, vagy akárki. Ha hallunk, olvasunk valamit, akkor adjunk esélyt a másik félnek a válasz adásra. Engedjük kifejteni, hogy mit miért csináltak. A buktató úgyis ott lesz.

Ami jogalapot ad az elítélő döntésünknek, az a válasz megtagadás, gyenge érvelés lesz, vagy a hiteltelen stílus.
Egy párt esetében a siker egyik titka a gyors reakció, illetve inkább csak a reakció. Mert függetlenül attól, hogy egy felmerült kérdésre gyorsan reagálnia kell egy párt szóvivőjének, arról sem szabad elfeledkezni, ha esetleg a semmiből megjelenő riporterek kezdenek el kérdezősködni egy adott ügyben. A mellébeszélés, a halasztás, a nem törődés mind egy egy negatív pont lehet. Hiszen azt a benyomást keltik - sokszor joggal - amikor a vádlott bűnös el akar vonulni az ügyvédjével, hogy részletesen átbeszéljék, hogyan is mászhatnának ki a slamasztikából. Ettől függetlenül, ahogyan a vádlottat sem nevezzük meg egyből bűnösnek, nekünk polgároknak kötelességünk lenne meghallgatni a végső álláspontot, legyen az akármi.
Onnantól már a mi dolgunk és ízlésünk, illetve tehetségünk kérdése, hogy megállapítsuk, hogy az elhangzott érvek mennyire erősek, mennyire állják meg a helyüket egy komoly konteksztusban.
Fontos, hogy kommunikációs stílus elemektől függetlenül is átgondoljuk a dolgokat, mert az ember hajlamos a szimpatikus dolgok láttán, hallatán megfeledkezni a lényegről, vagy más színben látni azokat. Mindettől függetlenül azért érdemes a kommunikáció stílusára is figyelni. Például ha valaki szomorú esetre mosolygó arccal vidáman reagál, ott valami nem oké. De ha átesik az illető a ló túloldalára, az sem lesz szerencsés. Most biztos eszébe jut sokaknak hazánk egyik miniszterelnöke, aki nevetséges és túljátszott stílusban próbálta képviselni az országot egy vonatbalesettel kapcsolatban. Ettől függetlenül azért érdemes észben tartani, hogy egy jó miniszter jó színészi tehetséggel van megáldva. Elképzelhető, hogy amit kommunikál az nincs köszönőviszonyban sem valódi céljaival, ezért kénytelen egy felelős polgár arra is figyelni, hogy milyen lépések követik a bejelentéseket.

Biztosan minden olvasóm tudna mondani egy olyan esetet, amikor egy képviselőt vagy egy pártot olyan dolog miatt ítéltek el, ami valójában nem is volt igaz. Nem akarok példákat felhozni, de talán minden egyes párttal szemben hallottam már nagy butaságokat. Azért ha sikerül flame mentesen megoldani, akkor kommentbe megírhatjátok az általatok ismert ilyen eseteket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujnemzedek.blog.hu/api/trackback/id/tr84920925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása